Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 kwietnia 2012

Barwniki i konserwanty


BARWNIKI  (E 100 ...)
Dodaje się je do żywności dla atrakcyjniejszego wyglądu, a także do przywracania produktom koloru utraconego podczas obróbki kulinarnej. Wiele barwników spożywczych otrzymuje się  z produktów, w których występują naturalnie, np. czerwień buraczana, szafran i kurkuma.
Barwniki zabronione:
E 103,  E 105,  E 111,  E 121,  E 125,  E 126, E 130,  E 152, E 161g, E 180, 
Barwniki rakotwórcze:
E 131 – drażetki; kolor niebieski,
E 132 – drażetki cukiernicze; kolor niebieski,
E 142 – słodycze; kolor zielony

KONSERWANTY (E 200 ...)
Są to związki chemiczne, zapobiegające psuciu się żywności lub opóźniające ten proces. Większość konserwantów działa na drożdże i pleśnie,
a tylko niektóre (E 210 – E 215) chronią przed bakteriami. Często istnieje więc konieczność zastosowania jednorazowo więcej niż jednego środka konserwującego. Najczęściej stosowanymi konserwantami są azotany
i siarczany oraz inne związki siarki.
Konserwanty zabronione:  E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241
Konserwanty rakotwórcze: E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) – napoje gazowane, majonezy, sałatki, marynaty, konserwy owocowe  i  warzywne. E 239 – różne produkty, E 249 - E 252 – wędliny, sery podpuszczkowe i topione

ANTYUTLENIACZE, ANTYOKSYDANTY (E 300 ...)
Są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu się produktu lub wzmacniają działanie przeciwutleniające innych składników. Najpopularniejszym skutkiem utleniania jest jełczenie tłuszczów, niszczenie witaminy A i C w pokarmach.
Antyutleniacze niebezpieczne:
E 310 – E 312 – płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree ziemniaczane, guma do żucia; mogą  powodować wysypki.
E 320 – biszkopty,  rosoły w kostce,  łuskane orzechy,  tłuszcze piekarskie;
powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D; niedozwolony dla dzieci.
E 321 – guma do żucia;   może  powodować  zaburzenia  pracy  wątroby, u alergików wywołuje wysypkę na skórze;  niedozwolony  dla  dzieci.
E 330 (kwas cytrynowy) – różne produkty;  przez niektórych uważany za  rakotwórczy.

EMULGATORY, ZAGĘSZCZACZE (E 400 ...)
To związki chemiczne, których zadaniem jest poprawa konsystencji produktów. Zapobiegają one rozdzielaniu się emulsji, mogą też sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości. Są one potrzebne do produkcji takich produktów, jak majonezy, margaryny, oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowane zamiast masła. Występują też w zupach, sosach, pieczywie, ciastach i ciastkach, czekoladzie czy w deserach w torebkach.
Jeden z szeroko stosowanych emulgatorów – lecytyna,  występują w soi.

W zasadzie nie stwierdzono szkodliwego działania emulgatorów, jedynie związki celulozy (E 460) mogą zakłócać proces trawienia.